Soulad prvků v naší kuchyni

08.08.2020

Snad každý, kdo zařizuje kuchyň ve své domácnosti ví, že by se měl řídit tím, co vyhovuje právě tomu členu rodiny, který tam bude trávit nejvíce času. V kuchyni, která je přizpůsobena kuchaři na míru, se kuchař cítí dobře, vaření je pro něj radostí a teprve pak dokáže připravit dobroty s nadšením pro všechny mlsné jazýčky.

Znamená to nejen mít všechny věci při ruce, ale také stát ve správném směru. Nejlepším řešením podle Feng Shui je, když pracovní stůl na přípravu i sporák stojí v pozitivním směru kuchaře, který se vypočítává z jeho data narození. Obecně jsou nejlepší směry pro sporák V a JV. Pokud máte možnost mít sporák ve středu kuchyně, je to rozhodně lepší, něž když je v rohu.


Když stojíte u sporáku, neměli byste být zády ke dveřím. Tak jako u všech ostatních činností je dobré mít pevná záda. Pokud to nejde udělat jinak, tak si nad sporák pověste chromové nádobí, ve kterém budete v odrazu vidět, kdo přichází, a tak získáte dobrý přehled o tom, co se děje za vašimi nekrytými zády.


Uvědomte si také, že když připravuje kuchař jídlo, předává mu mimo jiné svou energii. Když je kuchař spokojený a cítí se dobře - vaří s láskou, kterou pak strávníci také přijímají prostřednictvím uvařeného jídla. Proto, když tvoříte kuchyň, udělejte vše, aby se tam kuchař cítil dobře.

Mnozí z vás mají spojenou kuchyň i s jídelnou nebo obývacím pokojem. Pak jistě znáte situaci, kdy k vám přijde návštěva a vy pro ni něco připravujete. Rádi byste při tom s ní komunikovali, ale nejde to - jste-li k ní zády. Dveře by neměly být přímo proti sporáku, stačí mezi sporák a dveře dát bar nebo stůl.

Právě v kuchyni je velmi důležité uspořádat prvky do souladu. Co to znamená? Je tu hlavně prvek VODY a OHNĚ. Každému je asi jasné, že zdrojem OHNĚ je právě sporák. Je to také ale i mikrovlnná trouba, gril, toustovač, či jiný zdroj ohřevu. Prvek VODY představuje nejen dřez, ale i lednice, mrazák nebo myčka nádobí. Sice všichni víme, že VODA hasí OHEŇ, ale přesto si mnozí postaví hned vedle sporáku dřez na nádobí či myčku nebo mikrovlnnou troubu na lednici, či horkovzdušnou troubu vedle ní.

Jak se pak cítí OHEŇ, který je neustále hašen VODOU? Jak to vyřešit a dát prvky do souladu? Jednoduše! VODA podporuje DŘEVO a to zase podporuje OHEŇ.

Takže pokud je máte vedle sebe, dejte DŘEVO mezi VODU a OHEŇ. Třeba v podobě prkýnka, dřevěné pracovní desky, skříňky, poliček... Pak budou všechny tři prvky v souladu a mohou plně sloužit.

Ještě bych ráda připomněla, že zdroj OHNĚ (zdroj energie, kterou potřebujeme k přípravě pokrmů), předává svou energii podle své přirozenosti.

Nejlepší a nejpřirozenější je pro nás OHEŇ jako takový. Ale kolik z nás má doma starou pec a upeče v ní voňavé buchty? Kdo ještě vaří na kamnech, ve kterých topí dřevem? Možná někde u babičky nebo na chalupě. Vzpomeňte, jak vám tam chutná? Stejně tak jste jistě pocítili ten rozdíl, když si dáte pizzu v pizzerii, kde vám ji upečou na dřevěném uhlí v hliněné peci, nebo když je vytažená z mikrovlnky?

V klasických domácnostech se za přirozený oheň považuje plynový sporák, který dokáže napodobit klasický oheň a tím tepelně upravit jídlo přirozenou cestou.

Elektrický sporák je až na třetím místě ve vhodnosti při úpravě našeho jídla. Avšak co je přirozeného na mikrovlnné troubě?! Vlny ohřívají jídlo nepřirozeně. Pokud máte možnost, vařte i ohřívejte své jídlo na přirozeném ohni, děláte to pro sebe.


Váš sporák je symbolem vašeho ducha a zdrojem OHNĚ ve vašem domě, 

proto je kuchyň důležité místo.

Dana Jirsáková

Článek je možno libovolně šířit, avšak v nezměněné podobě, s uvedením autora a s aktivním odkazem na webové stránky www.harmonicky-domov.com. Děkuji. Dana Jirsáková


Přečtěte si jako první, co je nového

Líbil se vám tento článek? Chcete si přečíst včas nový zajímavý článek k aktuálnímu dění? 

Zaregistrujte se a upozornění vám přijde hned při zveřejnění a dříve než na FB.

Harmonický domov & Harmonie Duše * Dana Jirsáková * www.harmonicky-domov.com